Програма за подкрепа на културно-историческото наследство

Програмата подкрепя следните проекти:

Провадия – солниците

Provadiya-solnicite
Разкопките на праисторическо селище близо до град Провадия откриват следи от най-високо развитата цивилизация на Европейския континент, създадена на основата на добиването и търговията със сол. Откритията на археолозите са със световно значение.
Новини и снимки от солниците на Провадия можете да намерите на фейсбук страницата Праисторически солодобивен и градски център Провадия-Солницата.

Атон в българската култура и словестност

Атон

Американска фондация за България финансира проекта от 2006 г. От 2006 до 2009 година финансирането му се ощъществява чрез Нов български университет – департамент „Нова българистика“, а след самостоятелно от АФБ. Като резултат на проекта са организирани няколко изложби и е създадено сдружението „Приятели на Света Гора, Атон – България“. Повече за проекта можете рзберете на официалния му сайт.

Ансамбъл „Бистрица“

bistrica

Всяка година Американска фондация за България финансира участието нафолклорния ансамбъл „Бистрица“ на международни фестивали. Повече за ансамбъла – на сайта на община „Бистрица“.

Реставрация на манастир „Св. Св. Петър и Павел“ гр. Лясковец

Lyaskovec гипсън 1 001

През 2014 година Американска фондация за България, с помощта на фондация „Тиандара“, осъществява дарение на стойност 35 хил. лв. за реставрация и строително-монтажна дейност в манастир „Св. св. Петър и Павел“, град Лясковец.

 

Подкрепа за Националния исторически музей, София,  от семейство Гипсън

muzey

През 2007 година АФБ предоставя техническа помощ на Националния исторически музей на стойност 22 500 лв. ( ДВД устройства, фотографска телевизионна техника).

Храм „Всих Светии“, Тетевен

С подкрепа от Нели и Робърт Гипсън, Американска фондация за България финансира реставрацията на икони на храма „Всих светии“ в град Тетевен.

Подкрепа на студенти по реставрация

Американска фондация за България подкрепя български студенти по реставрация за осъществяването на курсови работи по курса „Реставрация и консервация на църковни стенописи.“ Подкрепени от програмата студенти са били Антония Ангелова, Борил Николов, Дона Златанова.