Програма “Изкуства”

В рамките на програмата АФБ е подкрепила:

 

Национален конкурс за учебна рисунка (2006 – сега)

Националният конкурс за учебна рисунка е съвместен проект на Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София, Национална художествена академия и Министреството на културата. В конкурса взимат участие училищата по изкуства към Министрерството на науката. Коткурса има статут на Национална олимпиада по рисуване. Наградените в трите възрастови групи получават едногодишна държавна стипендия.

Националният конкурс за учебна рисунка се финансира от Американска фондация за България от 2006 година до днес.

Повече информация за конкурса можете да намерите на сайта на НУИИ “Илия Петров”.

Созополски семинар за творческо писане на фондация  “Елизабет Костова” (2009-2011)

Созополските семинари по творческо писане се провеждат ежегодно в стария град на Созопол. Десет участника, от които петима са българи и петима англоезични, се избират на конкурсен принцип. В рамките на три дни интензивни уъркшопи по писане, участващите писатели имат възможност да вникнат в писането си чрез взаимен обмен под ръководството на един англоговорящ и един български писател.

Американска фондация за България подкрепя Созополския семинар от 2009 до 2011 година.

Повече за семинара можете да намерите на сайта на фондация “Елизабет Костова”.

Българския павилrон на Венецианското биенале на съвременното изкуство (2011)

През 2011 година България за първи път участва със свой отделен павилион на Венецианското биенеле. Венецианското биенале е най-престижното изложение за модерно изкуство в Европа, където на всеки две години творците сверяват часовниците си в новите тенденции. Създадено през 19 век, то е мястото, където се представят тенденциите за авангардно изкуство. Участието в него дава престиж както на творците, така и за страната. Традиционните участници имат постоянни павилиони. Античният Палацо Каарминати е българският павилион. Куратор на българското участие е Джордж Лукс.

Американска фондация за България финансира българското участие на биенелето през 2011 година.

Конкурс за есе “Романът на Бъдещето” към инициативата “Голямото четене” (2008)

През 2008 година Американска фондация за България и Българската национална телевизия организират конкурс, в който право на участие имат всички български студенти. Конкурсът за написване на оригинално есе на тема “Романът на бъдещето” е един от трите, които са в рамките на инициативата “Голямото четене”.

АФБ награждава победителя в конкурса с литературно пътешествие до Ню Йорк, САЩ.

Филмова академия за зрители (2006 – 2008)

Филмовата академия за зрители е съвместен проект на Американска фондация за България със Съюза на българските филмови дейци (СБФД). В рамките на проекта, ежегодно се излъчват безплатни прожекции на знакови български и чуждестранни филми в Дома на киното, като всички прожекции са съпътствани от лекции на филмови критици.

АФБ подкрепя Филмовата академия от 2006 до 2008 година.

Подкрепа за български студенти за участието им в международни филмови фестивали

По програмата са подкрепени студентите Кристина Грозева, Елисавета Боева и Николай Тодоров.