Ателие „Прегърни ме“

От 2005 до 2009 година  АФБ съфинансира проекти на сдружение „Прегърни ме“ за обучение по изкуства на ученици, лишени от родителски грижи, в с. Доганово.

atelie3

Проект: „Занаяти”

През лятото на 2005 година е създадено ателие, оборудвано със станове и шевна машина, бюро за кроене и рисуване. След едномесечен пробен старт започват срещите с децата от дома в  с. Доганово. Ноември същата година започва финансирането на първия 6-месечен курс. Изработените 10 етно костюма са разпродадени на търг в Сатиричния театър с участието на актриси от театъра и водещ Христо Гърбов, а със събраните средства – 1500 лв., е подпомогнато отиването на децата на море.

 

Проект: „Мобилна академия – старт в живота”

Заниманията започват през май 2006 година, като основна цел на този проект е да продължи дейността по проект “Занаяти”, т.е. да обучава оформилата се вече група от 12-16 деца от дома в c. Доганово на тъкачество и шивачество, а крайният резултат е изработването на 10 етно костюма със съвременно звучене, които да бъдат представени на изложба ревю. Първото показване на 10-те етно костюма, става по време на празника на АФБ , който се провежда на 4 декември 2006 г. в столичния Централен военен клуб.

 

Участие в Осмия международен конкурс на висшата етно мода, Москва, 2007 г.

На 14 април 2007 г. в Москва се провежда Осмият международен конкурс на висшата мода на националния костюм, където колекция “Прегърни ме”, събрала в себе си 10-те най-добри костюма, изработени от децата от дома в c. Доганово, взима участие в раздел “Етно мотиви в съвременния костюм”. Колекцията получава диплома – грамота за участие, както и специалната награда на журито. Три дни по-късно, на 17 април, в Българския културен институт в Москва е проведена благотворителна Пасхална вечер, посветена на децата от дома в с. Доганово. Представен е и документалният филм на БНТ “И ние го можем” на режисьора Любомир Младенов, който разказва за срещите на сдружение „Прегърни ме“ с децата. След това се провежда традиционният вече ревю-спектакъл с участието на ученички от Държавен лицей в Москва. Специален гост в Москва е Силвия, едно от децата от дома, проявила много усърдие и сръчност по време на заниманията в ателието.

Коледен пазар

През декември 2009 година сдружението и АФБ организират „пазар” на картини, дрехи и художествени предмети, изработени от деца от домовете в с. Доганово и Социално-учебен център за деца с увреждания, намиращ се в столичния квартал „Хаджи Димитър“, в Чешкия културен център.

Повече за проекта можете да откриете на сайта на сдружение „Прегърни ме“.