For excellence in education, sciences and arts

НЕВЕРОЯТЕН БЪЛГАРСКИ УСПЕХ НА RSI 2020

Единадесетокласникът от СМГ Виктор Колев, който тази година е един от двамата български участници в престижната международна лятна школа Research Science Institute (RSI’20), постигна забележителен успех със своята разработка на тема „Към абстрактно логическо мислене в невронни мрежи“, класирана измежду най-добрите 5 писмени разработки и най-добрите 10 устни представяния.

"Виктор работи по проекта си под ръководството на д-р Светлин Пенков от Sciro research и Димитър Василев от Microsoft.

Вторият български участник – Никола Стайков, единадесетокласник от СМГ, също се представи много добре с математически проект, свързан с размера на обединения на кръгове върху крайни полета, под ръководството на Elia Portnoy, докторант в Масачузетския технологичен институт. Неговата разработка направи впечатление с оригинална интерпретация и визуализация на абстрактни математически понятия." - товасъобщиха колегите ни от Ученическия институт по математика и информатика към БАН.

Шестседмичната изследователска школа за ученици Research Science Institute се организира съвместно от Center for Excellence in Education и MIT и се провежда за 37-ма поредна година. Тази година школата се проведе дистанционно, но това не попречи на 84-мата участници от САЩ, Европа, Азия и Австралия да работят усилено със своите ментори и да завържат трайни професионални и лични приятелства.

Всяка година Американска фондация за България - клон България отделя две специални места в своята стипендиантска програма в средното образование за двамата български участници на RSI. А самото участие на младежите в школата през последните години се подпомага от колегите ни от Фондация „Америка за България“.

Пълната новина можете да прочетете тук.

Мобилна версия