For excellence in education, sciences and arts

Стипендиантите на АФБ: Ива Гумнишка с номинация за "Човек на годината" 2021 за проекта си Humans in the Loop

"Лицето на социалното предприемачество у нас" - Това определение откриваме в номинацията на Ива Гумнишка в последното издание на наградите "Човек на годината" за 2021 г.

В конкурса на Български хелзинкски комитет Ива е номинирана заради работата си в социалното предприятие Humans in the Loop, на което е основателка и управителка. Стартъпът представлява хибриден модел между фондация и бизнес, който развива иновативна дейност в областта на изкуствения интелект и ИТ сектора, а едновременно с това предоставя кариерни възможности на бежанци и хора, засегнати от конфликти в региона на Близкия изток.

Ива е възпитаник на 164. ГПИЕ София, като ученичка е стипендиант на Американска фондация за България, а и нейн стажант. Тя е носител на златен медал от Международната олимпиада по лингвистика през 2013 г. в Манчестър. През същата година заминава за САЩ, където следва човешки права в Колумбийския университет, а след дипломирането си се прибира в България.

По това време Ива следи активно ситуацията с бежанската криза у нас и по света и оттам се вдъхновява да започне проект за подпомагане на имигрантите в България. Така се ражда идеята за Humans in the Loop - социалното предприятие, което предоставя работа и обучение на хората, търсещи закрила, и им помага да намерят препитание и независимост, за да продължат живота си с достойнство и чувство за смисъл. Повече можете да прочетете тук и тук.

Мобилна версия

  • Начало
    • Новини
      • Стипендиантите на АФБ: Ива Гумнишка с номинация за "Човек на годината" 2021 за проекта си Humans in the Loop