For excellence in education, sciences and arts

Резултати от Конкурса за финансиране на студентски филмови проекти

Щастливи сме да обявим резултатите от 17-то издание на Конкурса за финансиране на студентски филмови проекти. В  тазгодишното издание бяха представени 23 оригинални проекта на студенти от НАТФИЗ, НБУ и Сорбоната. Благодарим на всички участници.

След прецизна селекция, Фондацията реши да подпомогне седем филмови проекта:

"Чеснова супа"
проект за късометражен анимационен филм със сценарист и режисьор Кристиан Захариев от НАТФИЗ. Изгладнял вампир обикаля малко селце, в опит да засити жаждата си за кръв и попада на дребничка, но решителна баба, която го обърква с внука си. Грижата й се оказва пагубна за вампира и от хищник го превръща в плячка.

"Баща"
проект за късометражен филм на Кристиан Георгиев от НАТФИЗ. Порастването и възмъжаването са основните теми, с които филма се занимава. Той задава въпроса „Кога един човек е готов да бъде родител?“ и „Какво е да бъдеш родител?“.

"Да"
проект на Симона Евстатиева от НАТФИЗ. Късометражният филм е вдъхновен от разказа “Да” на Йорданка Белева от сборника “Таралежите излизат през нощта” - простичка история на своята повърхност, криеща дълбоки слоеве от най-истинската истина за живота.

"Странна звезда"
Симона Иванова от НАТФИЗ се заема с жанровия криминален филм - безследно изчезнало дете в гориста местност ще отведе местния експерт-криминалист в подземието на българския криминален свят, както и в дълбините на собственото му познание за унищожението.

"Непознати"
проектът на Александра Майдавска от НБУ е с авторски сценарий по действителен случай, с добавена художествена измислица и има за цел да насърчи младите хора да преследват мечтите си, независимо от обстоятелствата, които ги заобикалят и света, в който трябва да оцеляват.

"Знаци"
проект на Георги Генчев от НБУ. Филмът е драма, хибрид между документално и игрално кино, която поставя въпроса защо въпреки,че можем да кажем толкова много, често не успяваме да се разберем.

"Амбивалентно"
Георги Георгиев от НБУ създава късометражна драма за отношенията на двойка под необичайни обстоятелства и субстанции. Филм с герои, които не влизат в лесни стереотипи в отношение на възрастта си, работата си, външния си вид или пола си. Герои, които се чувстват истински и драма, която по-скоро погъделичква отколкото покъртва.

Финалистите ще бъдат уведомени и по имейл.

Мобилна версия

  • Начало
    • Новини
      • Резултати от Конкурса за финансиране на студентски филмови проекти