For excellence in education, sciences and arts

ЗАПОЧВА ОНЛАЙН ИЗДАНИЕТО НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ "РАННО ПИЛЕ"

Международният студентски филмов фестивал “Ранно пиле“ със специално онлайн издание за 2020 година

В годината на COVID-19, в която огромна част от хората по света са поставени под някаква форма на ограничение, студентският фестивал за късометражно кино “Ранно пиле“ (Early Bird Student Film Festival) прави специално издание с филми създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта му е да представи различната гледна точка на младите кино творци и да съхрани визуален запис на това, което всички ние преживяваме в момента.

В предварителната селекция на фестивала участваха над 850 игрални, документални и анимационни филми. В програмата на Специалното издание са включени 29 от тях на режисьори от 19 страни, сред които Австралия, Казахстан, Сингапур, Аржентина, Иран, Португалия и други.

Авторитетно международно жури ще разпредели награди в 4 категории на обща стойност 1900 щатски долара. Председател на журито е талантливият режисьор Марк Вагенаар  (Холандия) - студентът спечелил Голямата награда “Ранно пиле“ от предишното издание на фестивала. Членове на журито са Емилия Стоева (България) - професор от НАТФИЗ,  Дияна Добрева (България) - психолог, Ванина Кондова (САЩ) - актриса и сценарист, и Елика Портной (САЩ) - продуцент и актриса.

Фестивалът ще протече онлайн с предавания на живо на  https://earlybirdfest.org/watch  :

  • ·        Откриване – 01 ноември 2020 г. от 11:00 часа
  • ·        Режисьорите говорят – 01 ноември 2020 г. от 18:00 часа
  • ·        Награждаване – 02 ноември 2020 г. от 18:00 часа

Филмите ще са достъпни за гледане онлайн в периода от 11:00 часа на 01 ноември  2020 г. до 11:00 часа на 03 ноември 2020 г. на https://earlybirdfest.org/watch

"Ранно пиле“ е създаден е от Американска фондация за България – клон България през 2005 г. като естествено продължение на Програмата за финансиране на студентски филмови проекти. Оригиналната концецпция на фестивала е дело на г-н Алексей Христов, директор на Фондацията, и проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ и изпълнителен директор на CILECT (The International Association of Film and Television Schools). Още с второто си издание фестивалът става международен. През годините в програмата му са представени над 1400 филма от 84 държави, сред които Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Бразилия, Бангладеш, Пакистан, Индонезия, Зимбабве, Киргистан, Макао.

Мобилна версия

  • Начало
    • Новини
      • ЗАПОЧВА ОНЛАЙН ИЗДАНИЕТО НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ "РАННО ПИЛЕ"