For excellence in education, sciences and arts

Стипендиантите на АФБ: Ванеса Гецева и биоинформатиката

В новата ни рубрика ще ви представяме новини, свързани с настоящи или бивши стипендианти на Фондацията и техните постижения

На 04 октомври 2021 г. за 19 път бяха връчени традиционните награди „Джон Атанасов“ на Президента на Република България, които се дават на млади учени и ученици за изключителни постижения в компютърните науки и информационните технологии. Деветима млади българи под 35-годишна възраст получиха наградите "Джон Атанасов" за изключителни постижения в областта на компютърните науки. Призовете връчи държавният глава Румен Радев на тържествена церемония в "Гербовата зала" на президентството.

Носители на отличието грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за  ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти, са Ванеса Гецева и Христо Тодоров - стипендианти на АФБ.

Ванеса Гецева в момента е докторант в Колумбийския университет в Ню Йорк, но шуменци я помнят като една от най-добрите състезателки по програмиране на Школа А&Б. “Ванеса имаше своите изключителни изяви в науката още като ученичка, като беше една от най-ярките участнички в годишните сесии на Ученическия институт по математика и информатика към БАН”, сподели Бисерка Йовчева, нейн учител, ръководител, и член на журито на престижната награда от 4 г. насам.

Из интервю за БНР - Шумен:

„Започнах да се занимавам с математика и информационни технологии във втори клас, започнах да ходя по състезания, школи. В четвърти клас реших да се занимавам с програмиране, което беше супер вълнуващо“, спомня си Ванеса. Така още в ученическите си години тя работи по проекти в областта на машинното обучение и биоинформатиката.

„Открих, че тази сфера е изключително интересна – фактът, че използваш знанията си по информатика да направиш нещо полезно в сферата на биологията. Това беше много впечатляващо за мен.“

По-късно в САЩ Ванеса Гецева защитила бакалавърската степен по компютърни науки е биоинформатика в колеж в Ню Джърси. Като бакалавър по компютърни науки и биоинформатика тя работи по проект в лабораторията на д-р Парамджийт Бага и Скот Фрийс. Този проект е трябвало да изследва влиянието на определени елементи в ДНК, които не кодират протеини, в механизма за създаването на ДНК разнообразието.

„Използвахме база данни, която съдържа десетки хиляди човешки ДНК секвенции. Създадохме различни компютърни програми“, разказва тя. „Резултатът е, че може да контролираме евентуално определени заболявания. Може да предложим метод за контролиране на определени наследствени и ракови заболявания.“

Докторската степен на Ванеса Гецева е в сферата на биологичните науки в Колумбийския университет. Проектът, по който работи в момента, е свързан с изчислителната биология. В лабораторията към Медицинския университет „Уел Корнел“ Ванеса участва в разработването на модел за обучение на изкуствен интелект, който да намира тумори или да ги предсказва.

„Разработихме слабо контролиран модел за дълбоко обучение, който изчислява туморната честота в хистологични изображения, открива региони в тези изображения с високо съдържание на тумор.“ Всичко става с много четене и търсене на полезното в предишни открития, признава  Ванеса. „Точно това е интересното на биоинформатиката – че може да използваме текущ проблем от типа на Covid и да предложим експеримент, който би могъл да помогне по някакъв начин.“

Вижте още: Вяра Иванова, която е отличена в класацията на Форбс "30 под 30" - клас 2021

Мобилна версия

  • Начало
    • Новини
      • Стипендиантите на АФБ: Ванеса Гецева и биоинформатиката