For excellence in education, sciences and arts

Международно биенале на стъклото

С първото си издание Международното биенале на стъклото цели да създаде платформа, която да популяризира съвременни тенденции в областта на художествената работа със стъкло, да даде глас и да обедини художници от цял свят, чрез формирането на свободна програма за дискусия и приемственост. Екипът на биеналето е съставен от млади професионалисти, които ще предложат на публиката богата културна програма с голямо международно участие и разнообразни събития. Ще имате възможност да посетите изложби, лекции, творчески работилници в различни точки на страната.

Официалното откриване е на 27.09.2017 г., сряда, от 18:00 ч. с изложба на участниците в Музея за история на София. Програмата на биеналето обхваща четири български града. Това ще бъде първото биенале, посветено на художествено стъкло у нас. Целта на форума е да популяризира художественото стъкло в международен и локален аспект, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи.

В събитието ще се включат  артисти от над 30 държави, а общия брой на участниците надвишава 120. В продължение на цяла седмица жителите и посетителите  на София, Велико Търново, Варна и Белослав, ще имат възможност да станат част от творчески ателиета, лекции и презентации водени от ключови артисти в сферата на художественото стъкло. Организатор на събитието и артистичен директор е доц. д-р Константин Вълчев - преподавател в Нов български университет.

За пръв път в България самостоятелна изложба, ще имат и титаните на художественото стъкло, иноваторите и неспирната колаборативна двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова.

В програмата на биеналето са включени творчески работилници, които ще дадат възможност на публиката  да научи повече  за спецификите на стъклената материя от първо лице с помощта на артисти, носители на множество отличия, сред които Дана Замечникова, Хектор М. Флорес, Рафа Абдон и др. В програмата са предвидени още лекции и презентации от водещи специалисти в областта на художественото стъкло. Гост лекторите ще пристигнат специално за събитието от всички краища на света: Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания, за да  представят различни аспекти за направата на едно стъклено произведение, а акцент сред събитията е специално подготвена видео лекция от Музей на стъклото Корнинг, Ню Йорк за МБС.

Всяка от дванайсетте изложби част от биеналето има за цел да предложи на публиката пряк досег с най-доброто от съвременното творческо стъкло. Всички творби, които са предварително селектирани на кокурсен принцип, ще бъдат експонирани в Музея за история на София, галерия “УниАрт”, галерия “Евдокия Арт Глас”, галерия “Червената точка”, градска художествена галерия "Борис Георгиев“, галерия “Буларт”, изложбени зали "Рафаел Михаилов“ и други.

Седмицата на Международното биенале на стъклото 2017, която ще продължи в дните 27.09-03.10, обещава запомнящи се преживявания, разнообразна програма и много изненади. Входът е свободен за всички изложби, творчески работилници, лекции и презентации, освен за Музей за история на София. След откриване на изложбата, посещенията в музея имат такса: билет, включващ посещение на експозицията на Международното биенале на стъклото 2017 и постоянната експозиция в музея.

Актуално

На 18.04.2019 г. от 18:30 часа в изложбеното пространство на "Триъгълната кула" на бул."Мария Луиза“ 16 ще бъде представена колекцията на Американска фондация за България "Съвременно британско изкуство" от произведения на четирима автори от различни поколения на британската поп-арт сцена.


Мобилна версия