For excellence in education, sciences and arts

Проект: „Мобилна академия – старт в живота”

Заниманията започват през май 2006 година, като основна цел на този проект е да продължи дейността по проект “Занаяти”, т.е. да обучава оформилата се вече група от 12-16 деца от дома в c. Доганово на тъкачество и шивачество, а крайният резултат е изработването на 10 етно костюма със съвременно звучене, които да бъдат представени на изложба ревю. Първото показване на 10-те етно костюма, става по време на празника на АФБ , който се провежда на 4 декември 2006 г. в столичния Централен военен клуб.Участие в Осмия международен конкурс на висшата етно мода, Москва, 2007 г.

На 14 април 2007 г. в Москва се провежда Осмият международен конкурс на висшата мода на националния костюм, където колекция “Прегърни ме”, събрала в себе си 10-те най-добри костюма, изработени от децата от дома в c. Доганово, взима участие в раздел “Етно мотиви в съвременния костюм”. Колекцията получава диплома – грамота за участие, както и специалната награда на журито. Три дни по-късно, на 17 април, в Българския културен институт в Москва е проведена благотворителна Пасхална вечер, посветена на децата от дома в с. Доганово. Представен е и документалният филм на БНТ “И ние го можем” на режисьора Любомир Младенов, който разказва за срещите на сдружение „Прегърни ме“ с децата. След това се провежда традиционният вече ревю-спектакъл с участието на ученички от Държавен лицей в Москва. Специален гост в Москва е Силвия, едно от децата от дома, проявила много усърдие и сръчност по време на заниманията в ателието.

Коледен пазар

През декември 2009 година сдружението и АФБ организират „пазар” на картини, дрехи и художествени предмети, изработени от деца от домовете в с. Доганово и Социално-учебен център за деца с увреждания, намиращ се в столичния квартал „Хаджи Димитър“, в Чешкия културен център.
Повече за проекта можете да откриете на сайта на сдружение „Прегърни ме“.

Актуално

На 18.04.2019 г. от 18:30 часа в изложбеното пространство на "Триъгълната кула" на бул."Мария Луиза“ 16 ще бъде представена колекцията на Американска фондация за България "Съвременно британско изкуство" от произведения на четирима автори от различни поколения на британската поп-арт сцена.


Мобилна версия