For excellence in education, sciences and arts

Стипендиантите на АФБ: Росита Кокотанекова с астероид на нейно име - (42772) Kokotanekova

В новата ни рубрика всяка седмица ви представяме новини, свързани с настоящи или бивши стипендианти на АФБ. Този път това е д-р Росита Кокотанекова и нейното признание от Международния астрономически съюз

6-километровото парче скала (и може би малко лед), обикалящо в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, вече носи името (42772) Kokotanekova, на името на д-р Росита Кокотанекова. С това признание международната конференция Asteroids, Comets, Meteors (ACM) отличава учени, които имат голям принос за изучаването на малки тела в Слънчевата система. Събитието се случи през юни 2021 г.

Росита е възпитаник на ПМГ Хасково, като през 2004 и 2005 г. е част от българския национален отбор по астрономия и участва на международните олимпиади в Китай и Крим (през 2005 г. печели бронзово отличие) След това продължава образованието си в университета Jacobs в Бремен, прави специализация в Харвард-Смитсониан център и докторантура по Изучаване на Слънчевата система към Института Макс Планк в Германия. В момента тя работи към Южната европейска обсерватория (ESO).

Между 2005 и 2007 г. Росита е стипендиант на Американска фондация за България в област природни науки.

На всеки три години по време на една от най-големите международни конференции по астрономия Asteroids, Comets, Meteors се обявява списък от астероиди, които са кръстени на учени, допринасящи за изучаването на малки тела в Слънчевата система. Признанието, което д-р Росита Кокотанекова получава, е за работата й по изучаване на повърхностните характеристики на комети, транснептунови обекти и други малки тела на Слънчевата система, използвайки наземна фотометрия.

В интервю за MediaBricks споделя:

"И двамата ми родители – Йоанна и Димитър Кокотанекови, са астрономи, посветили професионалния си живот на преподаване в школи и на популяризиране на тази наука в Астрономическата Обсерватория към МЦ Хасково и в НАОП „Дж. Бруно“ Димитровград. При всяка възможност те водеха мен и брат ми Георги заедно с другите им ученици на най-разнообразни астрономически наблюдения и експедиции. Така още съвсем рано имах уникалната възможност да наблюдавам най-впечатляващи небесни явления като пълни слънчеви и лунни затъмнения, комети, метеорни потоци и други. След това започнах да ходя на кръжок по астрономия в Обсерваторията в Хасково, където постепенно придобих по-конкретна представа за физическите принципи, които са отговорни за образуването на красивите небесни явления. С годините започнах да се подготвям за олимпиадата по астрономия и за различни други конкурси по астрономия. Навлизайки все по-надълбоко в тази област, осъзнах, че искам да продължа да уча именно астрономия и в университета."

В момента Росита работи в една от най-силните организации за изследвания в астрофизичната област - Европейска астрономическа обсерватория. Занимават се с разработване и управление на телескопи с европейско финансиране в южното полукълбо в Чили. По този начин има достъп до едни от най-впечатляващите наблюдения и постижения в областта.

Колаж и текст: MediaBricks.bg

Виж още:

Мобилна версия

  • Начало
    • Новини
      • Стипендиантите на АФБ: Росита Кокотанекова с астероид на нейно име - (42772) Kokotanekova