For excellence in education, sciences and arts

Стипендиантите на АФБ: Радостин Чолаков и платформата му за машинно обучение АзБуки.ML

Радостин Чолаков се занимава с програмиране от 9-годишен и сега, едва на 16 години, е основател на платформата за машинно обучение „АзБуки.ML“, която цели да подобри поддръжката на българския език в онлайн средата чрез лингвистични алгоритми, извършващи обработка на речта и представляващи алтернатива на услуги като Google NLP и Amazon Comprehend. Продуктът вече се използва комерсиално от големи компании като Просвета и Ozone и с образователни цели от БАН, Софийския университет и Пловдивския университет.

„Винаги ми е било любопитно как работят телефоните, компютрите, игрите, които играя и винаги съм се чудил дали може и аз да създам такива”, каза Радостин пред Нова ТВ. Започва проекта преди година заради липсата на софтуер, който работи с родния ни език. - „Целта ми с тази платформа беше наистина да подобря поддръжката на нашия език в онлайн средата”.

Първоначално идеята е платформата да се използва за лични цели, но ученикът я развива, за да се използва и от образователните институции. Сега разработва нова платформа, при която се опитва с помощта на изкуствен интелект да предвижда как ще се движат криптопазарите напред. Мечтае да създаде собствена софтуерна компания и да изгражда продукти, полезни за хората.

Как започва всичко?

"Неведнъж съм работил в проекти на Google по техни конкурси. Един от тях беше за създаване на допълнение към тяхната гласова платформа Google Assistant, на която можеш да задаваш въпроси и тя да ти отговаря. Например питаш "Днес ще ми трябва ли чадър, и телефонът отговаря, че ще е слънчево и няма да имаш нужда. Правихме разширение към тези програми и от Google предоставиха програмите за работа с езика, за да създадем софтуер. Такава обработка на езика е достъпна за множество езици, но специално за български е с малка поддръжка.", споделя ученикът пред actualno.com.

"Затова и идеята на АзБуки е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Например чат ботове, които да отговарят автоматично на съобщенията, които една голяма компания така или иначе получава с хиляди. Подобна поддръжка може да се използва и в образованието и медиите: например когато човек търси новина и информация онлайн излизат много източници и надали всеки от нас изчита всичките. Но една добра програма може да направи нещо като кратък преразказ на някоя обширна новинарска тема."

"Аз съм почти самоук. Програмирам от 4 клас някъде. Почти всичко, което съм научил, е в интернет. Търся информация как да се направи и постигне. В днешни дни може да научиш и овладееш нещо онлайн без проблем. "

Радостин е печелил множество национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси.

През 2019 започва работа по приложението за продуктивност AnyGoal, за което е извоювал първо място в направление „Софтуерни приложения“ на Националния есенен турнир “Джон Атанасов”. Лауреат е на олимпиадата НОИТ за 2020 и 2021, като проектът му е на първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ на НОИТ 2021 г. Получава награда "БАИТ" за проекта АзБуки.ML. Носител е още на: Грамота за отлично представяне и медал от 21 ученическа конференция на УЧИМИ – БАН, Грамота за отлично представяне и медал от Ученическа секция на 50-тата пролетна конференция на СМБ и първо място в категория „Приложни системи“ на Пролетен турнир по информационни технологии – Велико Търново 2021 г. Преподавател с най-голям принос за успехите му е инж. Мария Василева от МГ Пловдив.

През октомври ученикът бе отличен и на наградите "Джон Атанасов" (2021) на Президента на Република България, които се дават на млади учени и ученици за изключителни постижения в компютърните науки и информационните технологии. През януари пък Радостин бе участник в 22-ата Ученическа конференция на Ученическия институт по математика и информатика на БАН (УчИМИ).

На база тези и други постижения, ученикът от МГ Пловдив е стипендиант на Американска фондация за България за 2021/2022 г. в областта на природните науки.

И не на последно място, неотдавна Радостин бе признат от престижната класация на Forbes Bulgaria "30 под 30" - клас 2021, в категория "Науки, технологии и здравеопазване", като всъщност е най-младият българин сред отличените за страната ни.

Източници:  ForbesActualno, Nova, bTV

Виж още:

Мобилна версия

  • Начало
    • Новини
      • Стипендиантите на АФБ: Радостин Чолаков и платформата му за машинно обучение АзБуки.ML